Jumaat, 11 Februari 2011

TEKA-TEKI MATEMATIK : KISAH AMAN SI BUDAK POYO


Aman seorang budak yang sangat pintar dan poyo...Beliau sangat gemar kepada subjek Matematik...Pada suatu hari semasa beliau sedang lepak-lepak dipetang hari sambil menghirup udara yang nyaman serta angin yang sepoi-sepoi bahasa…Tiba-tiba terdetik di kepala otak beliau yang poyo itu untuk mencipta beberapa persamaan Matematik sekadar suka-suka sebagai hobi masa lapang…Maka beliau pun mengeluarkan tiga persamaan…


A - B = C
D / E = F
G + H = I

Oleh sebab tiga persamaan awal tu beliau dah guna operasi Tolak, Bahagi dan Tambah…So untuk persamaan yang ke empat mesti la guna Darab pulak…Tapi untuk persamaan ke empat ni..beliau mendapat satu idea yang lagi poyo dan bernas…“Daripada aku guna huruf seterusnya (J, K, L) untuk buat persamaan…kan ke lagi best kalau guna jawapan dalam tiga persamaan awal tu..baru la poyo”..kata beliau dalam hati sambil makan biskut meri cicah kopi radix…So beliau pun dapatlah persamaan yang ke empat iaitu..

C * F = I

Selepas dah dapat empat persaman tu…tetiba ja beliau terfikir pulak.. “aku main hantam ikut pala otak ja buat formula..poyo betoi la..tapi betoi ka formula tu…macam mana kalau semua huruf A sampai I tu aku ganti dengan nombor antara 1 sampai 9..haa..betoi la!”

---------------------------------------------------------------------------------------------
Ok..la ni keja hangpa pulak..cuba cari apa nombor yang perlu diganti bagi A sampai I untuk membolehkan formula Aman tu betoi...dan pastikan nombor tu mesti 1 sampai 9 saja..dan tak boleh nombor yang sama.

10 ulasan:

  1. 9-5=4
    6/3=2
    1+7=8
    4*2=8

    A=9
    B=5
    C=4
    D=6
    E=3
    F=2
    G=1
    H=7
    I=8

    Betol x???hahahahaha

    BalasPadam
  2. Tahniah Hazwan Arif..jawapan anda betul..so kepada yang lain..ada jawapan yang lain..cuba lah cari..

    BalasPadam
  3. nie yang yana suka masuk blog nie ...sebab dia melatih otak yana...huhu..thnks ya..
    tapi yana pernah diteka soalan nie dah..jwpn sama dgn hazwan..

    BalasPadam
  4. naseb bek CN tak giler main sudoku..klo tak mesti boleh jawab teka teki nih..
    p/s: prasan sebentar di situ

    BalasPadam
  5. Nurliyana : suka masuk blog ni eh..terima kasih kerana memberi sokongan..hehe..ada lg satu jawapan dia..cuba la cari..

    cn : kalau tak terer main sudoku pun buleh jawap jugak..saya pun xpandai main sudoku jugak..

    BalasPadam
  6. saya terer main sudoku...jum lawan jum

    BalasPadam
  7. Nur liyana : lawan sudoku..tak mo lah..nanti orang kutuk saya..buli bebudak..hahaha

    BalasPadam
  8. wah lwk 2 teka teki niey!!!

    BalasPadam
  9. lwk niey heheheh

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP