Isnin, 15 November 2010

BANJIR OH BANJIR



Rak rak rum guruh berbunyi..
Kilat petir sana sini..
Hujan pun turun ke bumi..
Banjir terjadi..

Kini hujan makin lebat..
Menjadi bertambah hebat..
Cepatlah kita bertaubat..
Nanti terlambat..

Selasa, 26 Oktober 2010

BILA AHLI MATEMATIK BUAT LAWAK

Memang kelakar habes video ni..Matematik memang boleh buat orang jadi 'gila'..teringat kenangan masa belajar dulu...kekadang aku pun jadi mereng macam ni jugak bile solve problem matematik yang susah tahap gaban..

video

Selasa, 19 Oktober 2010

TEKA-TEKI MATEMATIK MUDAH



Hari ni aku malas nak buat cerita poyos dah..teka-teki pun nak bagi yang mudah takat level sekolah rendah ja...macam sebelum ni ramai cakap aku bagi soalan susah sangat..sebab tu tak dak orang nak jawap..so jawapla soalan ni..


Khamis, 14 Oktober 2010

PELAJAR YANG TERLALU TERER



Cikgu : Sekarang saya nak hangpa semua jawab soalan saya ni...EMPAT TOLAK DUA berapa?
Pelajar: 4 – 2 = 2..
Cikgu : Betul ke dua..hangpa pasti ka?..ok Karim, Kader..betul ka?
Karim : Betul Cikgu..DUA
Kader: Jawapan dia DUA cikgu..
Cikgu : Bagus...hangpa semua memang pandai.

Isnin, 4 Oktober 2010

JAWAPAN TEKA-TEKI MATEMATIK POYOS


Disebabkan dah ada orang yang jawap teka-teki ni dan betul pulak tu..so aku nak bagi penerangan la macam mana boleh dapat jawapan macam tu...aku tahu ada jugak yang pening lagi macam mana nak kira walaupun level teka-teki ni menengah rendah ja...so diharapkan hangpa dapat belajar sesuatu la dari penerangan aku ni..

Sapa-sapa yang tak penah baca soalan dia boleh klik kat sini...soalan teka-teki

Rabu, 29 September 2010

TEKA-TEKI MATEMATIK POYOS THE SECOND


Adapun tersebut kisah pada satu hari, Kampung Teluk Belacan yang terletak di pinggir sempadan Empayar Poyos telahpun di serang oleh Puak Orga Belantara Gundur dengan rakus sekali...habis keseluruhan penduduk kampung termasuklah haiwan ternakan hatta tanam-tanaman menerima bahana dek kerakusan Puak Orga Belantra Gundur itu...tiada seorang hatta seekor pun terselamat kecuali seorang kesatria muda yang kebetulan tiada di kampung kerana sedang berdating dengan awek kampung sebelah.

Sabtu, 25 September 2010

TEKA-TEKI MATEMATIK POYOS


Maka tersebutlah sebuah kisah di dalam KitabTajul Al-Mulukin Wa Siyassah Lil Foyos berkisar tentang Kesultanan Empayar Poyos yang tersangatlah mashyur di seluruh nusantara hatta seantero dunia hendaknya...Adapun diriwayatkan pada genap 3 bulan purnama selepas Raya Haji pada tahun Gajah maka gemparlah seluruh empayar akan khabar tidak enak dari istana...Tuan punya empayar Duli Yang Dimuliakan Tuanku As-Sultan Atok Nujum Al-Foyos Wal-Gilers yang kesekian lamanya gering akibat terlebih makan Tonik Limau Selasih pemberian Tok Ambak telah dikhabarkan mangkat di julang...

Jumaat, 24 September 2010

JAWAPAN KUIZ MATEMATIK


Aku dah agak dah tak dak orang nak jawap soalan matematik ni....sepatutnya aku nak bagi masa seminggu sekurang-kurangnya baru nak bagi jawapan...tapi kalau tunggu seminggu pun bukannya ada orang nak jawap pun..pasai bukan ada orang masuk pun blog aku ni..so aku tunjuk la cara nak cari jawapan kot2 ada yang tersesat masuk blog aku ni..hangpa boleh la tau jawapan dia.

KUIZ MATEMATIK

Entah apa benda yang sampuk aku hari ini..tetiba je aku terasa macam nak bagi soalan kuiz matematik..so terkeluar la soalan macam kat bawah ni..so sapa-sapa yang tersesat mai blog aku ni..cuba la hangpa try test tengok....tahap kesukaran soalan ni level 1 menengah rendah ja...tapi kalau tak dak orang jawap pun...besok2 aku jawap sendiri la.



Khamis, 23 September 2010

PELUANG NAIK PANGKAT GURU TIPIS.

Kemarin masa aku dok baca paper berita harian....terbacalah satu luahan perasaan seorang mamat bernickname Guru SBP dengan topik " Peluang Guru Sekolah Berasrama Penuh Naik Pangkat Tipis"...teringin plak aku nak komen sket pasai benda2 naik pangkat ni..boleh katakan tiap2 minggu kalau baca paper mesti ada ja cerita cikgu tu cikgu ni tak puas hati tentang kenaikan pangkat..

Ok ni aku nak cerita sket secara ringkas pasai peluang kenaikan pangkat cikgu-cikgu ataupun Pegawai Perkhidmatan Pendidikan ni..tapi aku nak fokus kat PPPS ja pasai aku pun PPPS jugak...sebenarnya kalau ikutkan ada 4 saluran untuk naik pangkat PPPS ni..Laluan Cemerlang...Laluan Hakiki...Laluan Time-Based...Laluan Khas..

Rabu, 22 September 2010

HANG MASIH TAK LAYAK DIPANGGIL BLOGGER

"Ya...hang memang tak layak dipanggil sebagai seorang Blogger...ada ka patut...lepas 5 ke 6 bulan sekali baru nak bukak blog..baru nak update posting...orang lain hari-hari update blog depa...tapi hang plak..hampeh..orang ada blog dia pun nak buat blog..last-last....hangat-hangat kencing cipan aja..."

Ayat-ayat itu tetiba jer bermain dalam kotak pikiran aku bila dengar budak2 kelas TM dok borak2 pasal blog depa...tiap2 hari depa update..kagum betoi aku..depa student pun terer buat blog aku cikgu tak reti plak..aku bukannya tak mau update...sebenaqnya..kerap jugak aku masuk blog aku ni...tapi tak dak idea nak tulih apa...lagipun dah la tak dak orang masuk pun...lagi la down terus semangat aku.

Khamis, 1 April 2010

GAJI SEORANG GURU DI PEDALAMAN SABAH

Hari ni aku saja ja nak kempen sikit kat bakal-bakal cikgu KPLI yang masih bujang dan dah nak posting nanti...ni kira kiraan kasar gaji permulaan yang hangpa boleh dapat kalau hangpa semua sanggup untuk pi mengajar kat pedalaman Sabah nun..

Aku ambik contoh katakan hangpa cikgu KPLI lulusan Kejuruteraan...kena posting kat pedalaman kategori 3 kat Sandakan..ni gaji tahun pertama hangpa akan dapat..

Rabu, 31 Mac 2010

Dah lama tak update

Dah lama betoi aku tak log in blog aku ni..nampak gayanya aku ni memang tak sesuai nak jadi seorang blogger..tak dak idea nak tulis apa...memang tak berbakat jadi penulis...tengokla kalau aku rajin lepas ni..aku tryla tulis apa2 yang patut.

.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP