Isnin, 27 Jun 2022

KISAH AKU DAN SCAMMER (EPISODE 2)

 (Warning : This is a very long posting. Hope you can persevere reading it)

Sekarang ni transkrip perbualan aku dengan scammer 2 pulak, masih guna no tel 010-8929520 :
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 : “Ibu Pejabat Kontinjen Polis Kelantan, boleh saya bantu?”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Saya sebenaqnya tadi Puan Corrina dari TM Kuala Lumpur yang sambung saya mai sini,nak suruh buat report ada orang salah guna ic saya”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 : “Puan Corrina ya, ada dia berikan apa-apa maklumat tak?”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Oh ada, dia cakap ada orang guna ic saya pi daftar akaun unifi kat Kelantan tu. Dia bagi la nombor akaun tu : 1060703518”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 :“Ada apa-apa maklumat lain lagi?”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Sat tuan, sebelum tu boleh dak saya tau tuan ni sapa?”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 :“Saya Sarjan David dari IPK Kota Bharu”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Haa betoi, tadi Puan Corrina tu suruh saya report kat Sarjan David, sarjan saja yang boleh tulong saya, takut pulak kot-kot pi cerita kat orang lain, ok macam ni sarjan, Pn Corrina tu ada bagi kronologi kat saya (aku cerita la macam hat sebelum ni)”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 :“Adakah encik ini bernama (nama penuh aku) no kp (no ic aku)?”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Haa betoi, macam mana sarjan boleh tau nama saya,terer betoi saya tak dan bagitau pun lagi?”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 : “Saya telah membuat semakan berdasarkan no akaun unifi 1060703518, akaun ini di daftarkan atas nama (nama dan ic aku) pada 13/2/2022 di pejabat TM cawangan Kota Bharu”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Oh lagu tu pon polis boleh tau detail sat ja na, cekap betoi polis Kota Bharu ni, canggih…canggih, polis Nilai pun tak tara ni rasanya”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 : “Sekarang encik Rahman, saya akan mengambil report encik ini secara rakaman suara ya, encik tahu mengguna aplikasi google?”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Kalau google saya tahu sarjan, dulu penah la pi kursus kat INTAN Bukit Kiara ada depa ajaq guna google ni”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 : “Sekarang taip IPK Kelantan dan tekan search, klik link yang pertama sekali rmp.gv.my tu, dapat buka tak?”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Ok baik sarjan, saya dah masuk ni, dia keluar direktori pdrm”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 : “Sekarang cuba encik semak no telefon IPK Kelantan yang tertera tu, 09-7455622 betul?”
- 𝗔𝗸𝘂 : “09-7455622 , ya betul sarjan”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 :“Selepas ini saya akan mematikan talian ini dan akan membuat panggilan semula menggunakan nombor IPK Kelantan ini baru boleh buat laporan berdasarkan rakaman suara. Pastikan nombor panggilan adalah sama dengan nombor IPK Kelantan baru encik jawap”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Baik, saya faham sarjan”
24 Jun 2022 jam 16:57 dapat panggilan dari no tel +87097455622 :
- 𝗔𝗸𝘂 : “Hello, ni sarjan David ka?”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 :“Ok encik Rahman, cuba encik semak nombor panggilan yang kamu terima ini. Berapa nombor dia, adakah sama seperti no tel IPK Kelantan?”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Jap saya check, ha betoi sarjan, tapi kat depan dia tu ada +87”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 :“Nombor +87 itu ialah kod telefon untuk membolehkan rakaman suara boleh dilakukan, yang penting nombor 097455622 itu adalah seperti no tel IPK Kelantan. Nombor nya sama kan encik Rahman?”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Sama sarjan, memang betoi sama nombor ni dengan hat dalam website”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 : “Ini menunjukkan bahawa panggilan ini adalah benar-benar dari pihak IPK Kelantan ya encik Rahman (pandai depa psiko). Sebelum tu saya nak tanya berapa peratus bateri handphone encik sekarang?”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Rasanya dok ada dalam 40% lagi kot, 2 ka 3 jam boleh tahan lagi ni”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 : “Rakaman ini akan mengambil masa yang lama ya encik Rahman, sila pastikan bateri handphone encik dapat bertahan selagi rakaman belum selesai. Sila ambil maklum bahawa rakaman ini di bawah akta rahsia rasmi dan tidak boleh diganggu oleh mana-mana pihak ketiga selain daripada pihak pengadu. Sekiranya terdapat suara orang lain, rakaman akan terbatal dan encik boleh dikenakan dakwaan membuat laporan palsu. Faham ye encik Rahman? Encik berada di mana sekarang ni?
- 𝗔𝗸𝘂 : “Saya la ni dok dalam bilik sorang2 ja, memang tak dak sapa”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 : “Sekarang saya akan mengambil report ye encik Rahman, sila nyatakan nama, ic,alamat dan semua butiran seperti yang encik ceritakan tadi”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Nama saya (nama dan ic), tinggai di No. 561, Lorong Mekanikal 2, Jalan Teknologi, Taman Nilai Perdana, 71800 Nilai, Negeri Sembilan. Saya nak melaporkan (aku cerita balik semua hat scammer1 bagitau)
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 : “Ok ic encik Rahman telah disalahgunakan ya, encik pernah tak kehilangan ic”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Tak pernah sarjan, kita ic memang jaga sungguh-sungguh la, dah muka pun tak berapa nak segak, kalau hilang ic sat lagi depa ingat pendatang tanpa izin pulak”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 :“Encik pernah memberikan apa-apa maklumat peribadi encik kepada mana-mana pihak ketiga seperti pihak bank dan sebagainya?”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Oh kalau urusan bank memang ada lah, duit cash tak dak nak beli kereta, kena la buat loan”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 :“Encik ada tak mengambil 4 langkah-langkah keselamatan yang digariskan pihak Bank Negara Malaysia?” (depa ulang skrip yg sama)
- 𝗔𝗸𝘂 : “Rasanya macam dak kot, saya pun tak tau ada 4 langkah apa nama...keselamatan?”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 :“Encik bekerja sebagai apa?”
- 𝗔𝗸𝘂 : “ Saya ni pengajar kemahiran Mekatronik kat Nilai College”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 :“Pengajar kemahiran Nilai College, jadi pensyarah lah ye?”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Memang depa dok panggil pensyarah, tapi saya la segan nak mengaku, sebut pengajar kemahiran dah la”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 :“Encik sebagai seorang pensyarah, kenapa encik tidak mengikut 4 langkah-langkah keselamatan yang digariskan BNM semasa membuat apa-apa urusan dengan pihak ketiga? Sepatutnya pensyarah mesti lebih bertanggungjawab terhadap data peribadi yang diserahkan kepada pihak ketiga”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Jangan marah saya sarjan, saya pun tak tau nak kata apa, tadi dah kena sound dah dengan puan Corrina, ni sarjan pulak sound saya”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 : “Disebabkan encik tidak mengambil 4 langkah-langkah keselamatan, data peribadi encik sudah disalahgunakan oleh pihak lain. Mujur lah yang ini hanya buka akaun unifi sahaja di Kelantan. Kalau ada yang gunakan untuk membuat jenayah, macam mana?” (depa dah mula nak main psiko)
- 𝗔𝗸𝘂 : “Ok sori..sori saya salah sarjan, saya janji lenkali tak buat lagi dah”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 : “Baik sekarang saya akan menghantar maklumat encik ini kepada unit teknologi maklumat Bukit Aman untuk mengesan sekiranya terdapat kes-kes lain penyalahgunaan ic encik ini”
- Lepas tu macam dia dok cakap kat walkie-talkie dengan pegawai Bukit Aman, buat2 cakap kuat2 nak bagi aku dengaq. Aku tak ambik port sangat pasai dah tau depa buat drama ja tu. ada dengaq sikit2. Si sarjan David ni suruh check ic aku, yang Bukit Aman tu bagitau ic aku ada la waran tangkap kot pasai terlibat jenayah sindiket kongsi gelap dan penggubahan wang haram, lagu tu la lebih kurang.
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 :“Encik Rahman? kamu dengar tak maklumbalas dari unit teknologi maklumat Bukit Aman tadi?” (masa ni intonasi nada suara dia dah kasar sikit, depa mula nak psiko)
- 𝗔𝗸𝘂 : “Ishk, maaf la sarjan, saya ni telinga tak berapa nak dengaq, seminggu dah tak dok korek buang taik telinga, hat pengorek beli kat diy hari tu mana pi pun tak tau”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 :“Semakan dengan Bukit Aman mendapati ic bernombor (ic aku) di bawah penama (nama aku) terlibat dengan satu kes penglibatan kongsi gelap di bawah geng Liew Soon Hee serta penggelapan wang haram sebanyak RM 1.48 Juta ringgit yang dimasukkan ke dalam akaun Hong Leong Bank kepunyaan (nama aku). Waran tangkap telah dikeluarkan dan suspek perlu ditangkap dengan segera”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Allahhu Robbi, tu bukan saya tu sarjan. Saya Hong Leong Bank pun tak pernah jejak kaki masuk, dok besa tengok ja kat pekan Seremban tu ada satu”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 :“Betul ini bukan kamu? Akaun Hong Leong Bank ini di daftarkan atas nama (nama aku) no kad pengenalan (ic aku) di Hong Leong Bank cawangan Puchong pada 14 Januari 2021”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Oh time PKP la tu, masa tu kan tak boleh rentas negeri,kira clear lah ni, dah tentu la bukan saya yang pi bukak akaun di Puchong tu”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 :“Encik Rahman, kamu sedar tak kamu sekarang ini adalah suspek yang telah dikeluarkan waran tangkap?”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Saya faham tu sarjan, tapi yang buka akaun tu bukan saya, time tu PKP saya dok Nilai, bank tu kat Puchong, time tu mana boleh nak rentas sempadan, Neelofa dengan laki dia mai Nilai masa tu pun kena naik mahkamah Seremban.”
- 𝗦𝗰𝗮𝗺𝗺𝗲𝗿𝟮 :“Kamu faham tak, kamu sekarang ini adalah seorang suspek? Pihak polis mestilah perlu menangkap kamu untuk membuat siasatan. Memang suspek akan menafikan semua jenayah yang dia buat. Kamu rasa perlu ke saya mempercayai kata-kata seorang suspek?”
- 𝗔𝗸𝘂 : “Ishk, jangan lah macam tu tuan, saya takut ni. Saya memang tak bersalah tuan. Ini fitnah ja semua ni, itu bukan saya tu....”
𝗧𝗢 𝗕𝗘 𝗖𝗢𝗡𝗧𝗜𝗡𝗨𝗘
p/s : pergh..dah macam tulih novel dah...aku dah tak larat nak tulih...saja ja aku berenti kat sini..ending tergantung macam dok tengok cerita sinetron dari seberang...kasi saspen..saja ja nak seksa jiwa nak tau apa jadi selepas tu....har har har haruuun!!!

0 komen:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP