Isnin, 5 Disember 2011

KONSPIRASI SBPA #5 : GAJI SKIM PERKHIDMATAN PENDIDIKAN DALAM SBPA


Aku jumpa maklumat gaji cikgu ni dalam laman Muka Buku jugak...identiti pemilik laman terpaksa dirahsiakan atas faktor-faktor tertentu..sama jugak bila dianalisa balik..ternyata memang aku salah faham tentang maklumat dalam bajet tu.....tapi apa sebenarnya yang PM maksudkan kenaikan 7% hingga 13% tu ya?...hmmm
 

Gred DG 41 :
Peratus kenaikan gaji permulaan = 13.51%
Peratus kenaikan gaji maksimum =19.02%

Gred DG 44 :
Peratus kenaikan gaji permulaan = 0.07%
Peratus kenaikan gaji maksimum =33.53%

Gred DG 48 :
Peratus kenaikan gaji permulaan = 0.8%
Peratus kenaikan gaji maksimum =37.69%

Gred DG 52 :
Peratus kenaikan gaji permulaan = 7.33%
Peratus kenaikan gaji maksimum =39.19%

Gred DG 54 :
Peratus kenaikan gaji permulaan = 35.94%
Peratus kenaikan gaji maksimum = 56.78%

45 ulasan:

  1. apa maksud dg1-2
    mungkin bergantung kepada lama servis kan, supaya junior tak langkah senior, bagusssssssssssssssss

    BalasPadam
  2. DG 1-2 tu menggantikan gred DG 44 SSM..bukan bergantung kepada berapa lama servis...kenaikan pangkat tetap dikira ikut senioriti ikut gred masing-masing...kalau gred lantikan ikut tarikh lantikan tetap..kalau gred naik pangkat ikut tarikh naik pangkat..kes junior langkau senior tetap akan wujud sebab senioriti adalah dikira dari tarikh kenaikan pangkat..bukan berapa lama dah servis!contohnya :

    Senior = mula kerja DG 41 tahun 2002
    Junior = mula kerja DG 41 tahun 2004


    Senior = naik pangkat DG 44 tahun 2012
    (time based 10 tahun)
    Junior = naik pangkat DG 44 tahun 2012
    time based 8 tahun)


    Senior = naik pangkat DG 48 tahun 2020
    (time based 8 tahun)
    Junior = naik pangkat DG 48 tahun 2020
    (time based 8 tahun)

    walaupun senior telah berkhidmat 18 tahun pada 2020 dan Junior telah berkhidmat 16 tahun pada 2020..tapi tahun kenaikan pangkat Senior dan Junior ke DG 48 tetap sama disebabkan tahun kenaikan pangkat DG 44 adalah sama.

    tapi ni untuk kes time-based (kup) ja...kalau kes laluan hakiki lain pulak ceritanya..kalau Senior laluan time based dan Junior naik pangkat ikut hakiki..memang Junior akan potong Senior pada masa depan!

    BalasPadam
  3. dg44 dan 48 dia cuma tambah T sahaja...sebab tu kenaikan maksimum besar..tp dg41 kenaikan gaji dari awal..ramalan dari aku td x berpa pandai ni..gaji dg 41 mmg kenaikan besar...T27 6220
    T26 5990
    T25 5760
    T24 5530
    T23 5300
    T22 5070
    T21 4840
    T20 4610
    T19 4380
    T18 4150
    T17 3920
    T16 3796
    T15 3672
    T14 3548
    T13 3424
    T12 3300
    T11 3176
    T10 3052
    T9 2928
    T8 2804
    T7 2680
    T6 2556
    T5 2432
    T4 2308
    T3 2184
    T2 2060
    t1 1925

    BalasPadam
  4. BERIKUT MAKLUMAT TERKINI BERKAITAN SKIM SARAAN BARU PERKHIDMATAN AWAM (SBPA) 2011 :

    Semua kenaikan pangkat tidak lagi bergantung kepada kekosongan jawatan tetapi bergantung kepada tahap prestasi dan syarat kelayakan...

    Seseorang guru boleh mencapapai ke tahap DG 54 ( 1-6 ) setelah 25 tahun berkhidmat... Syarat sah d...lm perkhidmatan hanya 6 BULAN dan 5 HARI menduduki KURSUS INDUKSI...

    Kenaikan pangkat daripada :
    DG 1-1 ke DG 1-2 = 8 tahun,
    DG 1-2 ke DG 1-4 = 8 tahun,
    DG 1-4 ke DG 1-5 = 6 tahun
    DG 1-5 ke DG 1-6 = 3 tahun

    Kenaikan tahunan untuk :

    DG 41...RM 230
    DG 44...RM 250
    DG 48...RM 270
    DG 52...RM 290
    DG 54...RM 320

    GAJI PERMULAAN :

    DG 41 ( DG 1-1 ) RM 1925....maksimum RM 6220
    DG 44 ( DG 1-2 ) RM 2985....maksimum RM 7235
    DG 48 ( DG 1-4 ) RM 4390....maksimum RM 8710
    DG 52 ( DG 1-5 ) RM 5260....maksimum RM 9610
    DG 54 ( DG 1-6 ) RM 7025....maksimum RM 11,505

    Gaji kakitangan awam akan disemak setiap 3 tahun sekali, bermakna 2015 ada lagi semakan, demikian juga pada 2018...

    Pada 2013 dan 2016 kadar elaun akan disemak semula,

    Pada 2014 dan 2017 pelarasan gaji akan dilakukan bergantung kepada kedudukan kewangan kerajaan supaya menjelang 2020 pendapatan perkapitan kakitangan awam pada 2020 adalah USD15,000...

    • Selepas ini tiada lagi gred DG 41, 44, 48, 52, dan 54.... semua gred DG itu diganti dengan 1-1,1-2,1-4,1-5 dan 1-6.....( 1-3 tak ada )...


    Ni info yang cikgu dapat dari seorang rakan Pembantu Tadbir di PDRM tetapi sekiranya pekeliling keluar dan cikgu post salah..sepuluh jari cikgu susun..

    1.Akan wujud pelbagai lapisan gred spt berikut (secara kasar)

    i. Premier
    ii. Jusa
    iii. Pengurusan Tinggi
    iv. Pengurusan dan Profesional
    v. Pelaksana

    Penilaian Markah Penjawat Awam markah penilaian akan menentukan kenaikan gaji penjawat awam, secara kasar akan di nilai seperti berikut
    a. Markah 95% keatas - kenaikan gaji adalah 15 %
    b. Markah 85%-95% - kenaikan gaji adalah 8%
    c. Markah 75 % - tiada kenaikan
    d. Markah 70 % - di syorkan tamat perkhidmatan

    Pemarkahan diatas adalah Key Performance Index @ (KPI)..sy pernah keje swasta..bonus tahunan akan dinilai dengan KPI.

    Mereka yg terlibat dengan PGT 5,8,15 % ini adalah dari golongan
    i. Premier
    ii. Jusa
    iii. Pengurusan Tinggi sahaja.

    Ini berikutan gaji mereka dalam SBPA cuma ada minima dan maksima. Struktur penjawat awam lain adalah mengikut PGT SBPA (sistem gaji sebaris).

    2. Fungsi jabatan yang bertindih dikecilkan skop (digabungkan).

    3. Pewujudan Anugerah PPC (Pingat Pekerja Cemerlang):

    i.Cemerlang dalam perkhidmatan
    ii.Aktif dalam aktiviti masyarakat dan sukan
    iii.Mengharumkan nama negara

    4. Pencen dibayar pada umur 55 tahun (lagi info berkaitan akan diupdate).

    5. Semakan Elaun & Kemudahan pada 2013 dan Semakan Pelarasan Gaji pada 2014.

    6. Pegawai awam menolak SBPA : --> Kekal secara KUP dalam SSM & Terima gaji SSM.

    7.Ada jawatan akan dijumud@digabung@dimansuhkan dalam SBPA.

    8.Bagi skim perkhidmatan yang DIKEKALKAN dalam SBPA,sekiranya menolak SBPA;kekal dalam skim SSM,terima gaji SSM,naik pangkat dalam SSM.

    **9. Kaedah Pengiraan Gaji Baru SBPA. Gaji sekarang akan diberikan satu kenaikan dalam skel gaji SSM. kemudian akan diselaraskan pada mata gaji sama @ tertinggi berhampiran dalam sistem gaji sebaris SBPA. Confius ke..sy simplifykan base on gred N17.

    Gaji SSM

    JADUAL GAJI : N17 P1:
    T1 820.38
    T2 870.29
    T3 920.20
    T4 970.11
    T5 1020.02
    T6 1069.90

    Jadi untuk jadual baru gaji SBPA..katakan gaji saya sekarang P1T3 920.20..saya dapat satu anjakan gaji ke T4 terlebih dahulu..
    maknanya gaji saya 970.11..selepas itu gaji saya akan diselaraskan ke mata gaji sama @ terhampir dalam SBPA iaitu T2 Rm 1,050. Sedikit hint gaji N17 SBPA.

    Gaji SBPA

    JADUAL GAJI : N17
    T1 955
    T2 1050
    T3 1145
    T4 1240
    T5 1335
    T6 1430

    BalasPadam
  5. kan ada jugak kes tak yah tunggu 10 thn , baru 3 tahun dah blh 48, kan ada diberi rebet sebb perkhidmatan dah lama

    BalasPadam
  6. @Tidak Bernama (11:36 pg) :
    Kenaikan tahun hang tu..T1 ke T2 =RM 135..lepas tu daripada T2 sampai T17 = RM 124...T18 sampai T27 = RM 230..macam pelik ja kenaikan T1 ke T2 tu..

    lagi satu ada "cakap-cakap" dalam sbpa kenaikan tahunan tu akan jadi sekata...macam kat dalam gambar atas tu..untuk DG 41 = RM 230..gaji mula RM 1925 dan gaji akhir RM 6220..tak pasti la betoi ke tak..tapi kalau ikut maklumat tu..tak mungkin la sampai tangga T27..

    Tn = a + (n-1)d
    6220 = 1925 + (n-1)230
    6220 = 1925 + 230n - 230
    6220 = 1695 + 230n
    n = (6220 - 1695)/230
    n = 19.67

    maksudnya matagaji akhir untuk DG1-1 nanti hanya la takat T19 atau T20 saja..

    BalasPadam
  7. @Takdak Nama (12:16 ptg) :
    Terima kasih atas komen panjang lebar anda...saya pun ada dengar jugak "cerita" yang sama macam anda ni!

    BalasPadam
  8. @Taktau nama(12:20 ptg):
    Untuk ex-PPLD memang ada rebat tu...tapi untuk yang pure PPPS tak pasti la pulak...yang ex-PPLD naik dari DG 44 ke DG 48 dalam masa 3 tahun tu...yang aku dengar untuk laluan hakiki ja..yang laluan time-based cuma boleh kurang 3 tahun ja guna formula F3 + 1...maksudnya sebelum ni time-based 10 tahun boleh kurang jadi 7 tahun..mungkin jugak ada rebet tu untuk yang pure PPPS...dasar KPM kan sentiasa berubah-berubah..sampai naik pening!

    BalasPadam
  9. mana aci, kalu ex ppld pun ada rebet , yg fresh mesti ada, aku doaaaaaaaaaaaaaaaa, rugi wo 2 thn, mana aci ,,, skrg guru cemerlang mana ada dah , mansuh, terus, yg ada guru wibawa, lagi sikit makhluk yg dapat, jimat belanja, i rasa macam ni

    rebet diberi
    servis cukup ngam ngam 8 tahun, pegang 44 dah 6 thn, so rebet masa 41 dpt 2 thn, ok tak , caya lah

    BalasPadam
  10. Ishk...ex-PPLD pun dapat rebat 3 tahun servis masa PPLD dikira setahun servis untuk PPPS...dengan maksimum 9 tahun servis PPLD...kalau lebih kira burn ja...tu pun kalau depa dah pakai masa naik DG 41 ke DG 44 dulu...untuk DG 44 ke DG 48 tak boleh pakai dah..sapa yang tak pakai lagi ja boleh guna untuk DG 44 ke DG 48..
    so takkanlah untuk PPPS KPM nak bagi rebat 1 tahun servis DG 41 kira 1 tahun servis DG 44 kot..macam "mustahil" ja!

    BalasPadam
  11. org lama tak cukup la servis sampai 54, org baru 25 thn dapat 54,,,

    BalasPadam
  12. kalau ikut laluan time-based memang "orang lama" akan rugi...tapi kalau laluan hakiki belum tentu "orang lama" akan rugi..so pilihan ditangan sendiri, samada nak naik pangkat secara cepat (hakiki) atau lambat time-based)...cuma laluan hakiki banyak syaratnya dan kekosongan pun terhad...berbanding laluan time-based yang kurang syaratnya dan banyak kekosongan.

    BalasPadam
  13. dalam kes saya...sekarang DG41 P1T18 (kenaikan tahunan Rm150 ). Kalau ikut SBPA P1T18 akan ditambah 1 kenaikan(P1T19)dan kemudian pergi kemata gaji terhampir SBPA (Rm3548)T14 dimana kenaikan tahunan hanya Rm124. Dah tentu rugi dari kenaikan yang asal.....

    BalasPadam
  14. cikgu aman try la kira dg41 mcm mana..buleh?
    rm 1925 - rm 6220.mcm mana jadual dia.ramai minat nak tahu ni.tq cikgu aman.

    BalasPadam
  15. @Din :
    Kalau ikut kiraan aku kat komen atas tadi...matagaji DG1-1 dalam SBPA setakat T19 atau T20 saja..aku tunjuk kiraan untuk 19 matagaji ja..kalau nak yang 20 matagaji cuba la kira balik..follow ja kiraan aku ni...

    T19 = a + (19-1)d
    6220 = 1925 + 18d
    18d = 6220 - 1925
    d = 4295 / 18
    d = 238.61

    Sifir Gaji DG1-1 :

    T1 = RM 1925.00
    T2 = RM 2163.61
    T3 = RM 2402.22
    T4 = RM 2640.83
    T5 = RM 2879.44
    T6 = RM 3118.05
    T7 = RM 3356.66
    T8 = RM 3595.27
    T9 = RM 3833.88
    T10 = RM 4072.49
    T11 = RM 4311.10
    T12 = RM 4549.71
    T13 = RM 4788.32
    T14 = RM 5026.93
    T15 = RM 5265.54
    T16 = RM 5504.15
    T17 = RM 5742.76
    T18 = RM 5981.37
    T19 = RM 6219.98

    BalasPadam
  16. jom kira gaji masing2 mengikut SPBA ...
    DG41: 1925 2155 2385 2615 2845 3075 3305 3535 3765 3995 4225 4455 4685 4915 5145 5375 5605 5835 6065 6295

    DG44: 2985 3235 3485 3735 3985 4235 4485 4735 4985 5235 5485 5735 5985 6235 6485 6735 6985 7235

    BalasPadam
  17. Pelarasan gaji akan menghapuskan senioriti. SBPA menguntungkan staf baru.Pengalaman JKK-SSB-SSM akan berulang lagi. Senior ramai tak puas hati sebab gaji sama dengan junior. Tungguu !!!

    BalasPadam
  18. ada pekeliling dah kuar cuba tgk kat jpn masing masing utk guru sahaja

    BalasPadam
  19. bagaimana pulak rakan guru dg29,32 dan 34?tq

    BalasPadam
  20. terbaru . terang dan jelas
    sila ke jabatan pendidikan negeri perak
    ada 4 failleh download sbpa
    baru tau apatu
    guru biasa - 8thn
    guru kanan - 8 thn
    guru pendeta
    guru wibawa

    BalasPadam
  21. http://pelajaranperak.gov.my/v2/modules/news/article.php?storyid=809

    BalasPadam
  22. terima kasih atas maklumat anda!

    BalasPadam
  23. pekeliling dha keluar,

    BalasPadam
  24. boleh check kat sini http://www.jpa.gov.my/guru/index.html

    BalasPadam
  25. assaalam bro aman...bole tolong kirakn tangga gaji sbpa saya...skrg ni gaji saya P1T1...???
    tq

    BalasPadam
  26. Bro..camne nak kira tangga gaji sekarang dengan yg sbpa..katakan dg41 skrg p1t13..kat mana lak tangga gaji utk sbpa...pada pandangan saya sbpa ni mcm kene kipas bos jerr..mesti masing2 nak markah prestasi 95 ketas sbb dpt byk kenaikkan...kalau dulu yg dpt rm1000 ada yg masam muka ni kan lak kenaikkan tahunan...ke mcm mana?

    BalasPadam
  27. @Tanpa Nama (11 :35 pg) :
    Kalau bro nak tau tangga gaji yang sebenar dalam SBPA..aku tak tau..sebab pekeliling yang keluar tu depa tak tunjuk pun sifir gaji baru tu..tapi kalau saja-saja nak tau ikut kiraan gaji kat atas tu..boleh la aku tolong..tapi kalau lain nanti jangan la marah no..

    bro skrg P1T13 kan..so untuk gaji bro pada 1 Januari 2012 nanti..Bro akan dapat satu kenaikan gaji asal dulu..maksudnya bro akan naik P1T14 = RM 2871.70 dulu..lepas tu baru akan di'compare'kan dengan JGS SBPA..kalau ikut JGS aku tu...gaji bro pada 1 Januari 2012 akan dok kat tangga T5 = RM 2879.44..tapi kalau ikut sifir gaji yang Tanpa Nama (7/12/11 11:52 pg) tu..bro akan dapat T6 = RM 3075.00..

    BalasPadam
  28. Satu lagi bro..kalau ikut pekeliling tu..yang markah 95% tu tak effect pun kenaikan tahunan kumpulan P&P dan Pelaksana macam kita ni..kenaikan berbeza ikut prestasi tu cuma untuk kump pengurusan tertinggi ja..kita semua akan dapat pergerakan gaji biasa ja..cuma kalau prestasi rendah tak dapat pergerakan gaji..sama macam keadaan sekarang.

    BalasPadam
  29. thank you ..aman,saya baca pekeliling pun tak berapa paham,baca aman cerita ada paham sikit.tunggu lah depa panggil sign besok2..mungkin lagi paham.

    BalasPadam
  30. camne pulak nak kira tangga gaji dg2-1 hingga dg2-4. Tlg bro..

    BalasPadam
  31. Tangga Gaji Guru SBPA

    http://www.mediafire.com/?hs5c2eeddi66sui

    BalasPadam
  32. ..ari tu i ada tengok jadual tangga gaji sebenar bagi perkhidmatan pentadbiran...ala yang guna N tu bukan yang DG..ya..menurut pegawai yang 'anonymous'tu ia lebih kurang je ngan gaji guru-memang kenaikan tahunan bagi dg41 ialah RM230 dan 'bar' gaji kita hanya setakat lebih kurang hingga T20 je-meaning mcm i nie bila berumur 51 nanti dah 'bar'..9 tahun tu tak ade kenaikan lgi kan..ok la tu baik dpt RM6220 berbanding tangga gaji ssm..tu pun klu dipanjangkan umur..ye tak

    BalasPadam
  33. hu hu gaji 44 memang naik mula em 2 aje, teruk betul leh pegi ke lhttp://www.slideshare.net/tokneban/sbpa-gaji-guruink

    BalasPadam
  34. nak tanya, klu skrg ni gred gaji saya DG 41, d P1T12, kalu convert ke SBPA, dia jadik lagu mana ya?...

    BalasPadam
  35. Boleh pilih SBPA tapi tolak umur persaraan 60 tahun?

    BalasPadam
  36. saya cuba jwb ye ikut apa yg sy fhm..
    DG41 P1T12=RM 2690.80 (tahun2011)
    P1T13=RM 2781.25 (tahun 2012)
    bila tukar SBPA gajinya jadi RM 2825.
    tapi bezanya cuma RM 43.75(rendah dari kenaikan tahunan 90.45)
    betulke gaji nya akan dianjak kepada RM3050(T6)?

    BalasPadam
  37. Kalau matagaji SSM DG 41 P1T12 (RM2690.80)... Ikut Jadual Gaji Sebaris yang tengah hangat sekarang tu... pada 1 Januari 2012 memang akan duduk di matagaji DG1-1 T5 (RM 2825)...bukan T6 (RM 3050)...sebenarnya kenaikan dia dikira RM 2825 - RM 2690.80 = RM 134.20...so lebih satu kenaikan dari gred gaji asal RM 90.45..

    Prinsip Pemindahan Gaji SBPA :

    ...mata gaji terakhir di gred asal kepada matagaji tertinggi berhampiran dalam JGS, dimana perbezaan tidak kurang daripada satu pergerakan gaji biasa di gred asal..(PP Bil 13/2011)

    BalasPadam
  38. Lagi satu kalau pergerakan gaji tahunan gred asal memang pada 1 januari..so kalau JGM P1T12 pindah ke JGS...baru la 1 januari 2012 akan naik ke T6...tapi kalau pergerakan gaji tahunan bulan April atau Julai.1 Januari 2012 JGS tangga T5 bila dah sampai bulan April atau Julai tu..baru naik ke T6 pulak..

    BalasPadam
  39. KLU JADUAL GAJI DG44 P1T3, BRP UNT KENAIKAN SBPA PADA 1 JANUARI 2012? KENAIKAN GAJI TAHUNAN JG PADA JANUARI.
    KLU DG44 P1T1 PULA?
    KENAIKAN GAJI TAHUNAN PD BULAN JULAI...

    BalasPadam
  40. tahun depan time base dg41-dg44 8thn ke 10tahun??(sbpa)...saya lantik thn 2004 maknanya dh cukup 8tahun.satu lg adakah ex-pppld di kira pakai?

    BalasPadam
  41. kalau gaji p1t10(2011) kira mcm mna plk..

    BalasPadam
  42. p1t10 gred apa? DG41 ke?

    BalasPadam
  43. jpa mejawab:
    latikan dg 44 thn 2006 akan layak dapat dg 48 thn 2014
    harap maklum,

    BalasPadam
  44. biar betoi ???

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP